Dag sinterklaasje

Vorige jaar hadden Ro en ik er al met elkaar over gesproken.  Voor de volgende 5 december moesten we het Myenthe toch wel vertelt hebben. Ze begon steeds doortastender de wereld in te kijken en vanaf groep 5 maken ze op school surprises. We vonden het zelf altijd een fijner idee dat ze de waarheid via ons te weten kwam. Het leek ons ook een goed idee het niet in de sinterklaas periode doen maar er ruim voor zodat ze tijd had om er aan te wennen. In de hoop dat ze toch van het hele gebeuren zou kunnen genieten.

Het hele jaar was ik er al mee bezig wanneer ga je zo iets vertellen en HOE. Door YouTube kwam de goede man het hele jaar door geregeld ons huis binnen dus vergeten deed ik het ook niet.   In ons huishouden zijn we  altijd heel duidelijk tegen liegen geweest. Myenthe heeft dat zeker overgenomen en wordt ook heel boos als ze een van haar vriendinnen betrapt op een leugen. Toen ze een jaar of 6 was wilde ze zelf een half jaar niet met een vriendinnetje uit de klas spelen omdat die loog. Het meisje  had namelijk gezegd dat sinterklaas niet bestond.

Het was inmiddels al oktober en we hadden nog steeds geen moment gevonden. Ro was met Myenthe op aan het knutselen, toen ze het speciale inpak papier vond. Dit lag er een aantal jaar niet meer verstop omdat ik hoopte dat het vragen bij haar op zou roepen. Dit keer besloot Ro de vragen  een beetje op te roepen door te vragen, waarom mama die rollen heeft.

Dus daar stond mijn grote, maar toch nog kleine poepenscheet, waarom ik die rollen toch eigenlijk had. Bij dit soort vragen vraag ik altijd wat zij denkt dat het antwoord is zodat ik weet waar ze zit met haar hoofd. Meestal komt er dan wel een antwoord wat ik dan kan beamen of wat kleine wijzigingen in kan brengen. Maar ik geloof dat ze dit keer nattigheid voelde want voor het eerst was het antwoord: vertel jij nou maar gewoon.

Ik heb haar vertelt dat honderden jaren gelden een man was die elk jaar aan kinderen kadootjes gaf aan kinderen. Maar dat niemand honderden jaren oud kan worden. Toen de oude man dood ging  vonden de ouders het zo’n leuk idee dat zij het toen zijn gaan doen. Maar dat ze met alle volwassen wel met elkaar hadden afgesproken dat het geheim voor de kinderen moest zijn. En dat als kinderen groot genoeg waren om het geheim te  bewaren voor de kleintje dat ze het dan mochten weten. Myenthe was erg verbaast en begon hard te lachen. Ze had een boel organisatorische vragen maar vond het eigenlijk allemaal wel een goede grap.

We zijn inmiddels alweer een aantal weken verder en 5 december komt steeds dichterbij. Myenthe heeft elke paar dagen wel weer een nieuwe vraag over waar kadotjes van te voren zijn verstopt tot wie de man op school dan is. Maar ze ziet eer vooral naar uit dat ze nu mee kadotjes voor familieleden mag uitzoeken. En dat de kleinste het nog niet weten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *